Kleur: Zwart-wit
Stijl: Constructivisme, zero
Techniek: Polood op papier
Gilbert Swimberghe is een heel veelzijdig kunstenaar en beheerst het schilderen, het tekenen, het beeldhouwen, het zeefdrukken, het muurschilderen en het ontwerpen van mozaïeken. Hij volgt les aan de Academie te Brugge tussen 1940 en 1946. Tijdens zijn legerdienst volgt hij les aan de Academie van Sint-Joost-ten-Node.
De werken van de jonge Gilbert Swimberghe zijn schatplichtig aan het expressionisme, die ook streekgenoten Rik Slabbinck en Constant Permek in de ban houdt.
Midden de jaren ’50 wint de abstractie het van het figuratieve. In 1958 ontvant hij de Prix Jeune Peinture Belge en maakt hij kennis met Luc Peire en Victor Servranckx.
Hoewel hij in de jaren ’60 nog tafelachtige vormen met gestileerde objecten schildert, neemt het non-figuratieve steeds meer de overhand. Zijn werk getuigt van een uitgezuiverde geometrische expressie. De werken zijn intieme composities met geometrische vormen – vaak driehoeken - in een bijna monochrome kleurwerking van roze, geel, groen wit of blauw. Het werk is poëtische en zacht subtiel.
Swimberghe maakt deel uit van belangrijke kunstgroepen, zoals Raaklijn (1956-1964), Groep Mesure (1962-1977) en Gruppe INT (1975-1989).
Kunstwerken van Gelbert Swimberghe zijn terug te vinden is het Stedelijk Museum voor Actuele Kunt (SMAK) in Gent, het Museum voor Schonen Kunsten in Brussel en het Mu.Zee in Oostende. Verder bezitten musea in de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Canada en Brazilië werken van deze Bruggeling.