Kleur: Kleurrijk
Stijl: Lyrisch abstract
Techniek: Aquarel / gemengde techniek
Gustave Singier is een van origine Belgische schilder, etser, decorateur en ontwerper van tapijten en mozaïeken. Hij is een vooraanstaand lid van de lyrische abstractie uit de Franse ‘École de Paris’ en ‘Salon de Mai.’
Singier is geboren in Warneton en vertoeft tijdens de Eerste Wereldoorlog in het bezette België. Na de oorlog verhuist met zijn ouders naar Frankrijk. Op 14-jarige leeftijd begint hij te schilderen. In 1923 wordt hij student aan de École Boulle, waar hij 3 jaar zal studeren. Vanaf 1927 werkt hij als interieurarchitect en meubeldesigner, installaties van winkels en appartementen. Tegelijkertijd ontwerpt en schildert hij.
Hij ontmoet de schilder Charles Walch, die hem aanmoedigt en hem de vrijheid van artistieke expressie bijbrengt. Vanaf 1936 neemt hij deel aan talloze Parijse salons, zoals het Salon des Independants, het Salon d'Automne, het Salon des Tuileries, etc. Nog tijdens de tweede Wereldoorlog – in 1943 - is Gustave Singier een van de oprichters van de Salon de Mai. Na de oorlog heeft hij een gezamenlijke grootse tentoonstelling met Jean Le Moal en Alfred Manessier in Parijs. In 1947 wordt hij tot Fransman genaturaliseerd. Singier voelt onmiddellijk een verwantschap met zijn vrienden-kunstenaars Manessier en Le Moal. Dit blijkt ook uit de vereenvoudigde abstracte vormen en de warme gloeiende kleuren. Net als zijn generatiegenoten ontdekt Singier de schilderkunst van Kandinsky, Klee en Mondriaan. Zij zijn richtinggevend in een nieuwe weg dat bepalend is in de ultieme van de beeldende vorm/ de figuratieve expressie.
Het werk van Singier laat zich omschrijven als vloeiend en glooiend. Het zijn poëtische waarnemingen van landschappen. Kleurrijk tijdens de zwoele Provençaalse zomeravonden en duister-mysterieus in de nacht. Hij excelleert door dankbaar gebruik te maken van waterverf.
Werken van Gustave Singier zijn onder meer terug te vinden in de collecties de Foundation Guggenheim (New York), het Carnegie Institute (Pittsburg), de Tate Gallery (London) en het Musée national d'art moderne - Centre Pompidou (Paris).