Zen-Compositie

(1960), inkt, getekend en gedateerd rechts onderaan "rené guiette" en "17 2 60", 52 x 78 cm. (incl. kader 73 x 100 cm cm)
Compagbie de l'art brut

Kleur: Sober

Stijl: Art brut

Techniek: Oost-indische inkt op papier

RENÉ GUIETTE

De schilder, tekenaar en kunstcriticus René Guiette is de zoon van de Antwerpse schilder Jules Guiette en broer van de dichter Robert Guiette. Bovenal is René Guiette een intelligent en gevoelig kunstenaar met een grote belangstelling voor de plastische vernieuwingen van zijn tijd. De authenticiteit van zijn artistieke en intellectuele zoektocht maakt van hem één van de interessantste figuren in het Belgische kunstlandschap van de 20ste eeuw.

Na zijn universitaire studies raakt hij – onder impuls van zijn vader – vanaf 1919 in de ban van de schilderkunst. Hij bestudeert de mystiek, esoterische stelsels en de Oosterse filosofie. Hij verblijft tijdelijk in Parijs, waar hij kennis maakt met de Franse Avant-garde en architect Le Corbusier, die voor hem zijn huis en atelier in Antwerpen ontwerpt.

Het jonge werk van Guiette is sterk door het Vlaams expressionisme beïnvloed. Nog voor de Tweede wereldoorlog komt hij tot een kubistische vormgeving. Vanaf 1932 raakt hij ook in de ban van de fotografie.

In 1948 is hij lid van de groep “Compagnie de l’art brut”, dat door Jean Dubuffet is opgericht. De kunstwerken van Guiette evolueren nu naar een meer meditatieve en serene stijl. Het experimenteren met materie, zoals verf en zand, worden niet geschuwd. Vanaf 1955 raakt hij in de ban van de Zen-leer. Zijn kunstwerken worden poëtische kalligrafische composities, die de toeschouwer aanzet tot reflectie en meditatie.

Op het einde van de jaren ‘60 richt hij zich op de zuivere symboliek en wordt materie in het kunstwerk geweerd.

Werken van René Guiette zijn terug te vinden in de Musea voor Schone Kunsten in Brussel, Antwerpen en Luik. Ook het Centre Georges-Pompidou in Parijs bezit werken van deze kunstenaar.

Overleden: 1976 te Wilrijk.

Verwante kunstwerken