Kleur: Sober
Stijl: Lyrisch abstract
Techniek: Olie op doek
Deze Belgische schilder, tekenaar en poppenspeler werd in 1929 in Hoboken geboren. Na de plotselinge dood van zijn vader verhuist hij met zijn moeder naar Brussel. Hij studeerde er tekenen aan het Institut Saint-Luc en begon na de oorlog in de boekhandel-galerie Saint-Laurent van Philippe-Edouard Toussaint te exposeren. Het was een plek, waar veel jonge, vernieuwende kunstenaars (Léopold Plomteux, Jo Delahaut, Jean Milo, Camiel Van Breedaem, Jacques Lacomblez, enz.) samenkwamen.
Tijdens een verblijf als marionettenspeler n Congo ontdekt hij de uitbundige natuur, die een terugkerende inspiratiebron zou blijven. In 1957 introduceert Jacques Lacomblez hem bij de groep “Phases”.
Onafhankelijk van de overheersende stromingen dominante tendensen creëerde Jacques Zimmermann een geheel eigen stijl, dat wortelt in een traditie van de schilderkunst, zoals Joachim Patinier of het Nederlandse stilleven. In zijn werk toont hij een verwantschap met de moderne stromingen, zoals de lyrische abstractie en het surrealisme.
Werken van Jacques Zimmermann zijn terug te vinden in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel en in de collectie van de ULB.
In 2014 won hij de Gaston Bertrandprijs, die met een grootse retrospectieve in het Rood Klooster in Oudergem werd gevierd. Voorts was Zimmermann ook lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten.