Day & Night

(1967), Olie op papier/paneel, getekend rechts onderaan “Hoenraet”, 63 x 48 cm. (incl. kader 85 x 61 cm)
Groep Vlaams Brabant

Kleur: Sober

Stijl: Art brut

Techniek: Olie op papier

LUC HOENRAET

Luc Hoenraet is een materieschilder, tekenaar, etser en lithograaf. In zijn jonge jaren volgt les aan het Hoger Instituut Sint-Lucas in Schaarbeek, waar hij les krijgt van Maurits Van Saene. In Aalst volgt hij les bij Modest Van Mulder.

In 1962 houdt Luc Hoenraet zijn eerste persoonlijke tentoonstelling in Gent.Net zoals Rik Poot, André Beullens en Hilde Van Sumere maakte Luc Hoenraet deel uit van de "Groep Vlaams Brabant".

Luc Hoenraet schildert lyrisch abstract. In zijn kunstwerken vermengt hij verf met materie, zoals zand, hars en andere materialen. In zijn werk verbindt hij materie en de schriftuur van primitieve tekens tot een existentiële abstractie.

De werken lijken impulsief, maar etaleren de intuïtieve expressie van een gevoelig kunstenaar. De werken uiten emoties van revolte, spiritualiteit en speelsheid. Tekens en symbolen dragen een betekenis. Het Griekse kruis dat in 1972 opduikt, legt de band met na de dood van zijn moeder. Het cijfer 7 verwijst dan weer naar zijn overleden schoonzus.

De kunst van Luc Hoenraet wordt soms tot de Art Brut gerekend; Hiermee wordt verwezen naar zijn authentieke vormentaal die heersende regels en normen van de kunstwereld koppig lijkt af te wijzen.

Werken van Luc Hoenraet zijn terug te vinden in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel en het Mu.zee in Oostende.

Geboren: 1941 te Aalst.

Verwante kunstwerken

X-rechthoek-rits
Verkocht

X-rechthoek-rits

Bekijk